Shinsplint aandoeningen zijn over het algemeen zeer goed en effectief te behandelen. In onze gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk te Nijmegen hebben we al meer dan 15 jaar veel ervaring met shinsplints. Dagelijks behandelen we sporters die pijnklachten hebben aan hun scheenbeen. Het betreft vaak klachten aan beide benen en vrouwen hebben vaker deze aandoening dan mannen.
De behandeling wordt uitgevoerd met de handen en de behandeltechnieken zijn stevig, diep en met enige regelmaat pijnlijk. Het doel van de behandeling is om de diepere musculaire lagen van het onderbeen te ontspannen en het pijnlijke gebied van trekkrachten te ontdoen. Daarnaast worden enkel, knie en heupen gemobiliseerd en de gehele spierketen wordt gecheckt en indien nodig behandelt.
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten en meestal zijn 3 a 4 behandelingen voldoende om weer pijnvrij te kunnen sporten. Tijdens de behandelperiode mag u direkt weer licht gaan sporten (hardlopen bv).
Over de behandeling van shinsplint (mediaal tibiaal stress syndroom, stressfractuur en compartimenten syndroom) wordt in de literatuur nogal verschillend gedacht. De meeste fysiotherapeuten krijgen slechts enkele scheenbeenklachten per jaar te zien in hun praktijk. Hun handelen beperkt zich vaak tot aanbevelingen zoals: rust, spierversterking, mobiliteitsverbetering, langzame sporthervatting, verandering van trainingsactiviteiten, aangepast schoeisel of voet corrigerende maatregelen en sportkousen etc. Deze therapiesuggesties zijn zeker niet verkeerd maar in de praktijk blijken deze adviezen niet voor iedereen afdoende. De meeste aanbevelingen zijn niet goed onderbouwt en zijn eerder zoethoudertjes dan weloverwogen doelgerichte therapeutische interventies. In de literatuur is weinig evidentie gevonden voor genoemde behandelingsvoorstellen. Bij een stressfractuur is rust van 4-6 weken wel aan te bevelen. Vele sporters hebben vaak langdurig klachten of terugkerende klachten ondanks dat de adviezen worden opgevolgd of wanneer onder therapeutische begeleiding gesport wordt.
Wij zijn van mening dat er soms beduidend sneller en blijvend resultaat te boeken is. Met name de behandeling van het Mediaal tibiaal Stress Syndroom en het Chronisch Compartimenten Syndroom kan effectiever. Hieronder geven we uitleg over het hoe en waarom.
De fasciale relaties
Als we bedenken dat beide aandoeningen (MTSS en CCS) o.a. veroorzaakt worden door fasciale trek of fasciale spanning dan kunnen we veronderstellen dat als we invloed kunnen uitoefenen op deze fascia we ook effectief kunnen zijn in de genezing van deze aandoeningen. Fasciale structuren in het onderbeen zijn afhankelijk van andere hoger of lager gelegen faciale structuren van de onderste extremiteit. Fasciale structuren lopen in elkaar over en hebben daarom ook invloed op andere fasciae die verder weg gelegen zijn. Bij het onderbeen is dit niet anders. Daarbij is de mobiliteit van de aanhechtingsplaatsen (bot, kapsel, banden, gewrichten en membranen) van de fasciae zeer belangrijk voor hun uiteindelijke spanning. Het is dus van belang dat de gehele fasciale keten betrokken wordt bij de behandeling van MTSS en CCS.
De musculaire relatie
In ons lichaam bestaan zgn. musculaire ketens. Dat wil zeggen dat de verschillende spieren onderling elkaar kunnen stimuleren dan wel inhiberen. Vaak eindigen deze spieren daar waar andere beginnen. Tonusverhoging van de ene spier kan tonusverhogend zijn voor de andere spier die bij deze spierketen behoort. Deze zgn. “myofasciale relaties” bevinden zich overal in ons lichaam en ook de onderbeenspieren zijn afhankelijk van andere hoger of lager gelegen spieren. De behandeling van shinsplint-klachten zal dus hier op gericht moeten zijn.
Als u besluit om bij ons in therapie te komen mag u er rekening mee houden dat het onderbeen tijdens de behandelperiode soms wat gevoelig is als gevolg van de therapie (beurs / gekneusd). Meestal hebben we 3 a 4 behandelingen nodig voor een goed resultaat.
Eén consult kost u 60,00 Euro die u na elke behandeling mag betalen met pin of contant. U krijgt van ons een fysiotherapierekening die u kan indienen bij uw zorgverzekering. Aanvullende verzekerde krijgen een deel van de kosten vergoed (20-30%).